info@zimbasafaris.com    Tel:+31(0)20 6103593 - (0)20 8950566      


Kafue noord & Busanga Plains

Safari Zambia

Rondreizen, maatwerkreizen, privé safari's en familiesafari's

Kafue Busanga Plains Zambia


Safari in Kafue National Park
Het Kafue National Park is het grootste wildpark van Zambia en wordt nog door weinig toeristen bezocht. Het nationaal park ligt in het westen van Zambia en beslaat 22.000 km² (meer dan de helft van Nederland) en kent een grote variëteit aan landschappen met elk een eigen ongerept karakter. De grote Kafue Rivier met de bijna altijd groen beboste oevers stroomt vanuit het noorden tot het zuiden om daar af te buigen richting de Zambezi rivier, de natuurlijke grens van Zambia en Zimbabwe. De rivier met haar zijrivieren en de vele vertakkingen trekt allerlei wild aan waardoor er naast game drives ook bootsafari’s worden aangeboden. Een groot deel van het park wordt nog nauwelijks door toerisme bezocht en is nog zo onaangetast dat daar alleen wandelsafari’s mogelijk zijn.

Ondanks dat het enorme park een grote diversiteit aan wildlife biedt en roofdieren goed vertegenwoordigd zijn is het geen park waar men het wild kan afvinken zoals in South Luangwa en zal u iets meer geduld moeten hebben. Doch neemt u de tijd en heeft u ook interesse om meer te zien dan het ‘algemene’ wild kan Kafue zeer boeiend en lonend zijn. De locatie, de juiste gidsen en het seizoen spelen hierbij een grote rol.

Meer dan in andere parken van Zambia komen in Kafue waarnemingen voor van: pangolin, civet, serval, caracal, wilde kat, sitatunga, honingdas en aardvark. Kafue tezamen met Liuwa Plains zijn ook de enige parken in Zambia waar de cheeta voorkomt. U zult u ze niet alleen op de vlaktes van de Busanga Plains kunnen treffen maar ook in het zuiden zijn ze te vinden, in bos en riviergebieden waar ze onder andere jagen op puku en impala. Een diersoort die men in veel andere national parken aantreft maar hier geheel ontbreekt is de giraffe.

Kafue is groot en afwisselend genoeg dat een verblijf op twee of meer locaties de moeite waard is. Desondanks wordt er vaak maar één regio bezocht, als onderdeel van een safari elders in Zambia. Kafue ligt enigszins 'off route' van de meest bezochte wildparken in Zambia en daardoor is tijd en budget vaak medebepalend voor al dan niet een langer verblijf op meerdere locaties.

Het Kafue National Park kan men onderverdelen in 3 secties: de noordelijke regio boven Hookbridge en de Busanga Plains, de centrale regio tussen Hookbridge en Lake Itedzi-Tedzi en de zuidelijke regio en Nanzhila Plains . Het hele westelijke deel van het park wordt niet bezocht, hier bevinden zich ook geen accommodaties.


Noord Kafue & Busanga Plains
Het noordelijk deel van Kafue zal voor de wildlife liefhebber het meest interessant zijn en het is gemakkelijk te combineren met de afgelegen Busanga Plains. Afhankelijk van de locatie is het te bereiken met een wegtransfer of een klein vliegtuigje. Het landschap is ruig met luchtige bebossing afgewisseld met grote open vlaktes, men zou kunnen zeggen hoe verder naar het noorden des te meer en grote de open vlaktes. Het gehele noorden van Kafue is een prima locatie om olifanten, kuddes buffels, wildebeesten, hyena’s, luipaard, serval en leeuwen te zien. Het is een regio waar u niet alleen veel wild kunt waarnemen maar er zijn ook nauwelijks toeristen die u tegenkomt. Er is keuze uit een aantal kampementen die ver uit elkaar liggen variërend van rustieke bushcamps tot luxueuze lodges zowel in als net buiten het national park. Op de juiste locatie met de juiste gids kunt u zich verzekeren van interessante wandelsafari’s en game drives.

Nog verder naar het noordwesten stroomt de Lufupa Rivier, een grote zijrivier van de Kafue Rivier die uiteindelijk uitkomt in de Busanga Plains. Deze regio stroomt elk jaar geheel over en is alleen toegankelijk in de maanden juni t/m oktober. Het gebied bestaat uit uitgestrekte grasvlaktes met hier en daar wat bebossing, wilde palmen en moerassen met hoge grassen en papyrus. Juist het open en vlakke terrein van de Busanga Plains is een geweldig jachtgebied voor leeuwen en niet zelden worden er puku’s of lechwe’s door hen neergehaald. Zoekend naar een verkoelende bries in de schaduw worden de leeuwen zo nu en dan klimmend in een boom waargenomen of ze worden aangetroffen op de verhoogde veranda van een lodge.

De Busanga Plains biedt vanaf augustus tot en met oktober de beste kans om leeuwen en zelfs cheeta’s in actie zien. Wilde honden, hyena en luipaarden zijn er ook te vinden hoewel u deze meer in de bosachtige gebieden zal treffen dan op de uitgestrekte grasvlaktes. Er leeft een groot aantal grote en kleine roofdieren maar vanwege de omvang van de ‘plains’ zijn waarnemingen weliswaar frequent maar niet gegarandeerd. Een verblijf van minimaal 3 nachten is ook aan te raden.

In juni en juli, wanneer er nog veel water is en de vlaktes nog moerassig zijn is het met een beetje geluk spectaculair om te zien hoe leeuwen groepen lechwes in het water achtervolgen tot wel een halve meter diep! En vanwege de aanwezigheid van water is het voor veel vogels zoals de groundhornbill, secretary bird en kraanvogels een ideale en zeer gewaardeerde omgeving.

Busanga Plains is een afgelegen locatie en is alleen te combineren met een verblijf elders in het noordelijk deel van Kafue. Mede door de exclusiviteit van de kampementen wordt deze noordelijkste regio nog niet zo heel veel bezocht. In het uiterste noorden ligt het meest exclusieve en luxueuze kampement van Wilderness Safaris. Dit Busanga Bushcamp ligt vrij afgelegen op een prominente locatie dat een grote vlakte overziet. Spectaculair kunnen de ballonvaarten zijn die door hen worden aangeboden en waardoor men een mooi panoramisch uitzicht over de vlaktes heeft. In juni zijn er ook bootsafari’s mogelijk en kan men tevens goed nijlpaarden spotten en zijn er veel vogels te vinden.

Mukambi Busanga Plains Camp is een goede tweede optie voor hen met een iets krappere beurs, het is kleinschalig met een zekere mate van luxe. Musekese Ntemwa Busanga Camp is net op de zuidelijke rand van de Busanga Plains gelegen en is het voordeligste kamp in deze regio. Het bestaat uit ruime eenvoudig doch zeer comfortabel ingerichte tenten met en-suite toilet/ bushdouche. De gidsen van Musekese zijn uitzonderlijk te noemen en vanwege de locatie en om zoveel mogelijk van het noorden te zien kan men ook een hele dag op game drive.

Zimba Safaris | Kafue National Park Zambia
Zimba Safaris | Kafue National Park Zambia
Kafue National Park Zambia
Zimba Safaris | Kafue National Park Zambia
Kafue National Park Zambia
Zimba Safaris | Kafue National Park Zambia
Zimba Safaris | Kafue National Park Zambia
Zimba Safaris | Kafue National Park Zambia
Zimba Safaris | Kafue National Park Zambia
WAAROM

ZIMBA SAFARIS

 Touroperator
 Actief sinds 1996
 Kantoor in Zimbabwe
 Kantoor in Malawi
 Wij denken met u mee
 Creatief
 Geduldig
 Eigen maatwerkreizen
 Standaard pakketreizen
 Losse reisonderdelen
 Uitgebreide offertes
 Goede service
 Positieve recencies
 Geen tussenhandelaren
 Geen boekingskosten
 24/7 noodservice

•  Cookies? Bij ons niet!


Zimba Safaris is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds voor Gespecialiseerde Tour- operators, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties en beschikt over een degelijke aansprakelijkheidsverzekering. U kunt dus met een gerust hart op reis!

Ook geldig voor consumenten uit Luxemburg en België.


Ook helpen wij mee om de CO2-uitstoot van uw reis te compenseren. Wanneer u een reis bij ons boekt, planten wij bij Trees for All, 2 bomen per persoon.


“Fair pricing”
Eerlijk & Duurzaam
In de reisbranche wordt veel gebruik gemaakt van DMC's (tussenhandelaren). Het reisbureau stuurt een reisaanvraag naar de DMC die vervolgens de reis samenstelt en terugkoppelt naar het reisbureau. Het reisbureau verkoopt de reis dan eenvoudig door als 'eigen maatwerk' aan de klant.
Dit fenomeen noemen wij 'cashen'.

Wij geloven in 'fair pricing' en vermijden het gebruik van tussenhandelaren. Onze reizen worden van A tot Z door ons zelf samengesteld en rechtstreeks ingekocht bij de lokale leveranciers. Dit betekent dat de lokale leveranciers en juist de lokale gemeenschap hiervan het meest profiteren. Wel zo eerlijk, toch?

Onze reissommen zijn gelijk als van de lokale leveranciers en vanwege onze duurzame relaties soms zelfs voordeliger.


© copyright 2004 -2023
Niets van deze website mag zonder voorafgaande toestemming van Zimba Safaris worden gebruikt voor enige vorm van publicatie.
Alle informatie op deze website is onder voorbehoud van wijzigingen en typefouten.

Pack for a Purpose