info@zimbasafaris.com    Tel:+31(0)20 6103593 - (0)20 8950566      


Liuwa Plains National Park

Safari Zambia

Maatwerkreizen, luxe safari's, privé safari's en fly-in safari's

Liuwa Plains Zambia


Zambia’s Little Serengeti
Liuwa Plains is één van de hotspot bestemmingen in Afrika die nog relatief onbekend is. In 2019 waren er slechts 50 bezoekers! Het is een exclusieve en zeer afgelegen bestemming, een must see voor de echte wildernis liefhebbers. Ononderbroken vlaktes met eindeloze vergezichten, kleurige en dramatische wolkenpartijen, waterpoelen en moerassen vol vogels en duizenden wildebeesten én de aantrekkingskracht op roofdieren zoals wilde honden, leeuwen en zelfs cheeta’s.

Het national park ligt in het noordwesten van Zambia op de bovenste uiterwaarden van de Zambezi rivier, ten noorden van de Victoria watervallen. Het wordt begrensd door twee andere rivieren die in het regenseizoen van noord naar zuid grote delen doen overstromen waardoor er allerlei waterpoelen en moerassen ontstaan met kleine boseilanden. Bij aanvang van het regenseizoen begin november, komt in het noorden de migratie van duizenden wildebeesten opgang. Op weg naar het zuiden wordt de kudde steeds groter en kleine groepen zebra’s en tsessebe’s mengen zich er tussen. Eenmaal in het zuiden gearriveerd voegen zij zich samen tussen de buffels, rode lechwe, roan antilopen, elanden, reedbuck en oribi’s om zich te goed te doen aan het verse voedzame gras en om hun kalveren te werpen. Omstreeks juni beweegt de kudde zich weer naar het noorden om zich terug te trekken in het boslandschap.

Historie
Liuwa Plains behoort tot de oudste natuurreservaten van Afrika. Rond 1880 was het wildrijke gebied een jachtgebied van de koning van Barotseland wiens jachtopzieners tot de Lozi stam behoorden en in Liuwa Plain werden geplaatst, heden ten dage zijn zij nog steeds de vaste bewoners van Liuwa Plain. Naast de jacht hadden de bewoners ook een conflict met het wild dat hun vee doodde en hun gewassen vernietigde. Om hun vee en gewassen te beschermen werd nog meer wild gedood en liep de wildstand verder terug.

In 1972 kreeg Liuwa Plain de beschermende status van een national park. Doch het gebied was vrijwel niet toegankelijk, het was afgelegen en zeer slecht bereikbaar, er was nauwelijks een begaanbare weg en geen enkele accommodatie mogelijkheid, het was behoorlijk lastig om het gebied optimaal te beschermen. In 2003 werd er uiteindelijk een overeenkomst tussen African parks, Zambian Wildlife Authority en de Lozi stam gesloten om het beheer van het park over te nemen. Door gezamenlijke inspanningen o.a. via voorlichting, een jachtverbod en anti stroop projecten leveren nu ook de vaste bewoners een grote bijdrage aan het beschermen en in stand houden van de flora en fauna. De wildstand is behoorlijk toegenomen van ongeveer 15.000 wildebeesten in 2003 tot bijna 43.000 exemplaren in 2011 en de groei zet nog steeds door.

Accommodatie
Er is slechts één permanente accommodatie in Liuwa Plains, Norman Carr's ‘King Lewanika’. Deze luxe lodge met 5 villa’s is centraal gelegen op de oever van een rivier waardoor game drives en wandelsafari’s in het zuiden en meer naar het noorden mogelijk zijn. Maar ook een nacht ‘sleep out’ behoort tot de opties. U overnacht dan in een transparante gazen tent zodat u kunt genieten van een sterrenhemel die u waarschijnlijk niet eerder gezien heeft. In januari en februari wanneer het water het hoogst staat, zijn boot en kanosafari’s ook mogelijk. De reis naar King Lewanika is op zich al bijzonder te noemen en afhankelijk vanaf welke locatie u vertrekt kan de vlucht 2 tot 3,5 uur in beslag nemen. De aansluitende helikoptervlucht van 15 minuten is een prachtige introductie van het magnifieke landschap. De lodge is geopend van medio oktober tot medio juli.

Indien een luxueuze lodge niet uw voorkeur heeft dan is het alternatief een kampeersafari van 4 nachten. Doch deze wordt alleen aangeboden in combinatie met 4 nachten verblijf in een semi luxe lodge of bushcamp in noordelijk of centraal Kafue. Deze kampeersafari vertrekt vanaf november op verschillende data met minimaal 4 personen en maximaal 6 personen en wordt gerund door de 2 zeer gerenommeerde gidsen en natuurbeschermers Phil Jeffery & Tyrone McKeith, tevens eigenaren van Musekese Camp en Ntemwa Busanga Camp nabij de beroemde Busanga Plains in noordelijk Kafue. Het kampement bestaat uit maximaal 3 ruime tenten met stahoogte en wordt opgezet in het noordelijk deel van Liuwa Plains. Activiteiten bestaan voornamelijk uit game drives in open 4WD en kunnen in dagdelen of een hele dag ondernomen worden.

Beste reisperiode
November tot en met februari is de mooiste periode om Liuwa Plains te bezoeken. In november komt de migratie van noord naar zuid op gang, het pasgeboren wild zorgt voor aandoenlijke maar soms ook dramatische schouwspelen, hyena's zijn goed vertegenwoordigd en vaak te vinden nabij de waterpoelen, het vogelleven is optimaal zowel in de lucht als op de grond. Daarnaast zorgen enorme wolkenformaties die zich boven de uitgestrekte vlakte samenpakken tot een onweersbui, voor een spectaculaire skyline dat mooie fotografische momenten biedt.

Januari tot en met februari kunnen echt natte maanden zijn doch wanneer de kalveren in het zuiden geboren zijn is dit de beste periode om ook de cheetah, leeuwen en hyena’s in actie te zien.

Omstreeks juni wanneer het water weer begint terug te trekken en de vlaktes beginnen op te drogen beweegt de enorme kudde zich weer naar het noorden om zich verspreid terug te trekken in het boslandschap.

Het gehele jaar is er wel wild te vinden in Liuwa Plain echter kan het voor sommige bezoekers misschien wat tegenvallen. Een uur of meer rijden en alleen maar genieten van het unieke landschap met af en toe een groep vogels of lechwe’s te aanschouwen is niet ongewoon.

Voor advies of als u gewoon meer wilt weten, neem dan gerust contact met ons op tel. (0)20 6103593 of mail naar info@zimbasafaris.com

Zimba Safaris | Liuwa Plains Zambia
Liuwa Plains | Zambia
Zimba Safaris | Liuwa Plains Zambia
Liuwa Plains Zambia
Zimba Safaris | Liuwa Plains Zambia
Liuwa Plains Zambia
Zimba Safaris | Liuwa Plains Zambia
Liuwa Plains Zambia
Liuwa Plains Zambia
WAAROM

ZIMBA SAFARIS

 Touroperator
 Actief sinds 1996
 Kantoor in Zimbabwe
 Kantoor in Malawi
 Wij denken met u mee
 Creatief
 Geduldig
 Eigen maatwerkreizen
 Standaard pakketreizen
 Losse reisonderdelen
 Uitgebreide offertes
 Goede service
 Positieve recencies
 Geen tussenhandelaren
 Geen boekingskosten
 24/7 noodservice

•  Cookies? Bij ons niet!


Zimba Safaris is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds voor Gespecialiseerde Tour- operators, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties en beschikt over een degelijke aansprakelijkheidsverzekering. U kunt dus met een gerust hart op reis!

Ook geldig voor consumenten uit Luxemburg en België.


Ook helpen wij mee om de CO2-uitstoot van uw reis te compenseren. Wanneer u een reis bij ons boekt, planten wij bij Trees for All, 2 bomen per persoon.


“Fair pricing”
Eerlijk & Duurzaam
In de reisbranche wordt veel gebruik gemaakt van DMC's (tussenhandelaren). Het reisbureau stuurt een reisaanvraag naar de DMC die vervolgens de reis samenstelt en terugkoppelt naar het reisbureau. Het reisbureau verkoopt de reis dan eenvoudig door als 'eigen maatwerk' aan de klant.
Dit fenomeen noemen wij 'cashen'.

Wij geloven in 'fair pricing' en vermijden het gebruik van tussenhandelaren. Onze reizen worden van A tot Z door ons zelf samengesteld en rechtstreeks ingekocht bij de lokale leveranciers. Dit betekent dat de lokale leveranciers en juist de lokale gemeenschap hiervan het meest profiteren. Wel zo eerlijk, toch?

Onze reissommen zijn gelijk als van de lokale leveranciers en vanwege onze duurzame relaties soms zelfs voordeliger.


© copyright 2004 -2023
Niets van deze website mag zonder voorafgaande toestemming van Zimba Safaris worden gebruikt voor enige vorm van publicatie.
Alle informatie op deze website is onder voorbehoud van wijzigingen en typefouten.

Pack for a Purpose